Om ecstasy, ångest och depression

Enligt en studie som presenteras i senaste numret av BMJ (British Medical Journal - 24 februari 2006), löper barn som lider av ångest och depression risk att använda ecstasy senare i livet för att lindra symptomen.

Forskare vid Erasmus Medical Center i Rotterdam har följt upp 1 580 indivder under fjorton år för att se i vilken mån användning av ecstasy (MDMA) föregås av symptom på emotionella problem under barndomen och de tidiga tonåren.

Den första skattningen gjordes 1983, innan MDMA betraktades som en 'rekreationsdrog' i Nederländerna, med hjälp av en checklista för att man skulle få standardiserade föräldrarapporter om barnens och tonåringarnas beteende- och emotionella problem. Vid uppföljningen 14 år senare uppvisade de individer som visat tecken på ångest och depression 1983 en ökad risk för att börja använda ecstasy. Forskarna menar att dessa individer kan vara speciellt mottagliga för de förmodat 'positiva' effekterna av ecstasy - en ökad känsla av samhörighet, eufori eller avslappning. 

Vi vet idag att långvarigt bruk av ecstasy kan resultera i en ökning av depressiva symptom och detta skulle, menar forskarna, kunna förklara den koppling mellan användning av ecstasy och senare depressioner som beskrivits i andra studier. Forskarna pekar också på andra faktorer som kan bidra till en ökad tendens att använda ecstasy, t ex den sociala omgivningen, nyfikenhet eller missbruk hos föräldrarna.

Hela artikeln, Symptoms of anxiety and depression in childhood and use of MDMA: prospective, population based study, hittar du på adressen
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/rapidpdf/bmj.38743.539398.3Av1.pdf

Torgny Peterson




 

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0