Nej till drogtester på norska företag - Hög eller full på jobbet, vem bryr sig?

Nu är det klart. Norska företag får inte drogtesta sina anställda efter beslut av såväl Datatilsynet som Personvernnemnda.

Representanter för flera företag i Norge, bland annat Securitas och Hydro, är med all rätt upprörda. 

Utifrån ett besynnerligt resonemang om integritet ställer sig många negativa till drogtest och som så ofta annars verkar missbrukarens integritet vara viktigare än den risk arbetskamrater kan utsättas för om en olycka skulle inträffa som ett resultat av att en arbetskamrat är påverkad av narkotika.

I Sverige genomförs drogtester på ett mycket stort antal företag, i samråd med de anställda. Ett eventuellt positivt testresultat är inte tillräcklig grund för uppsägning utan ska resultera i åtgärder för rehabilitering.

I Sverige har LO, enligt Dagens Arbete, valt att inte ta fram en gemensam drogpolicy för fackförbunden. De olika förbunden får i stället skapa egna riktlinjer, utifrån en skriven "plattform".

Diskussionen om en gemensam alkohol- och drogpolicy inom LO-kollektivet har pågått länge. Främst har det handlat om att LO-förbunden ska acceptera arbetsgivares krav på att få drogtesta sina anställda.

"Eftersom förbunden ter sig lite olika så bestämde vi oss för att inte göra en gemensam policy", säger ombudsman Inger Persson på LO. I stället har LO utarbetat en skrift med ett antal grundläggande ståndpunkter för hur en alkohol- och drogpolicy bör se ut. Skriften är tänkt att fungera som ett rättesnöre för de enskilda fackförbunden.

I skriften framgår att LO är negativ till generella eller slumpvisa alkohol- och drogtester, eftersom de "riskerar att kränka medlemmarnas integritet". Däremot utesluter inte LO helt möjligheten till alkohol- och drogtester, förutsatt att testerna kan motiveras med att de rör säkerheten på arbetsplatsen.

"Det är en svår fråga. Vi har öppnat för vissa förbund", säger Inger Persson. "Det är ju till exempel känsligt med yrken där människor transporteras. Man vill ju inte åka tåg om lokföraren är berusad."

LO kan alltså tänka sig att acceptera tester på enskilda anställda på en arbetsplats, men bara om de har arbetsuppgifter med speciella krav på säkerhet. Först när säkerheten berör hela personalen, som på ett kärnkraftverk, kan LO tycka att det är okej med generella tester.


LO har en vision om ett helnyktert och drogfritt arbetsliv. Tillsammans med narkotikan hotar alkoholen i dag både folkhälsan och arbetskraftsförsörjningen. Alkohol och droger påverkar sjukfrånvaron, antalet olyckor, kvaliteten på utfört arbete och sociala relationer på arbetsplatsen. I arbetet mot droger har LO tillsammans med LO-förbunden tagit fram skriften "Hög eller full på jobbet, vem bryr sig?"  Du hittar den på adressen http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/A368F16E5CF84D53C125701A004EB4A0/$file/alkoholprogram.pdf

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0