Nederländerna allt mer attraktivt för penningtvättare

I veckan som gick offentliggjorde det nederländska finansministeriet en mycket intressant rapport, utförd av Utrecht School of Economics och National University of Australia, om penningtvätt i landet.

Penningtvätt har utvecklats till en omfattande tillväxtsindustri där ett stort antal organisationer av olika slag är inblandade och, likaledes, ett stort antal organisationer för att bekämpa den sortens ’industri’. FATF:s (Financial Action Task Force - http://www.fatf-gafi.org/ ) 40 rekommendationer om penningtvätt får idag betraktas som något av en internationell standard för bekämpning av penningtvätt.

IMF (International Monetary Fund) har uppskattat att penningtvätten omfattar mellan två och fem procent av hela världens bruttonationalprodukt.

Australiensaren John Walker har presenterat en modell för penningtvätt, som den nu publicerade undersökningen utgår från. Hans modell undersöker två olika aspekter av penningtvättprocessen. Först undersöks de pengar som genereras för penningtvätt från varje land. Därefter undersöks flödena av de genererade pengarna från ett land till ett annat. Pengar kan tvättas i det land de kommer ifrån eller skickas till ett annat land för att tvättas. Enligt Walkers modell så föreligger penningtvätt  så snart pengarna har förflyttats en gång.

Med utgångspunkt i Walkers modell visar de forskningsresultat som ligger till grund för den nu aktuella rapporten att mellan 75 och cirka 130 miljarder svenska kronor genereras från kriminella aktiviteter i Nederländerna. Av dessa pengar stannar 44 procent kvar för penningtvätt i Nederländerna, vilket innebär att den penningtvätt som sker i Nederländerna uppgår till mellan 35 och 40 miljarder kronor per år. Resterande medel från nederländsk kriminalitet  placeras på annat håll.

Utöver detta kommer pengar från kriminell verksamhet i andra länder till Nederländerna för att tvättas. Den senare summan uppskattas uppgå till mellan 135 miljarder och 195 miljarder kronor, vilket alltså innebär att den totala summan som blir föremål för penningtvätt i Nederländerna uppgår till  mellan 170 miljarder och 235 miljarder kronor, vilket är cirka 5 procent av Nederländernas BNP.

Den aktuella rapporten innehåller mycket intressant läsning om penningtvätt i allmänhet och penningtvätt i Nederländerna i synnerhet. Är du intresserad kan du läsa hela rapporten, The amounts and effects of money laundering, som finns tillgänglig på engelska på adressen www.minfin.nl/06-011a.pdf  

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0