EU förbjuder sprutor som inte är säkra - om hyckleri och prioriteringar

Idag väntas EU förbjuda sprutor av engångskaraktär med innehåll som inte är säkert och inom tio månader förväntas medlemsländerna ha säkerställt att de farliga produkterna inte längre finns på marknaderna. Bakgrunden till beslutet är att olyckor som orsakas av att människor använder sprutor av engångskaraktär med farligt innehåll uppskattas ta tusentals liv i Europa varje år.

Vad är nu detta, (d)undrar  nå´n? Är det verkligen sant?

Nej, det är inte sant. Det är bara en omskrivning av ett meddelande om att EU idag kommer att förbjuda engångständare eftersom olyckor som orsakas av att barn leker med tändare uppskattningsvis orsakar 30 dödsfall varje år. 

Ibland kan EU-intresset för olika frågor ta sig besynnerliga uttryck. Att förbjuda engångständare, samtidigt som man tillåter kommunala knarkstugor eller, som vissa arbetar för, att avkriminalisera bruket av all narkotika, (vilket för övrigt idag också krävs av företrädare för Socialdemokratiska Studentförbundet ) eller starta kampanjer för att minska rökning inom EU och samtidigt ge bidrag till tobaksindustrin.

Ett av de mer eleganta praktexemplen på EU-hyckleri stod den numera sparkade eller avgångne - beroende på vilket håll man kommer från, EU-kommissionären Emma Bonino. Bonino kämpade hårt för att förbjuda vissa sorters leksaker för barn samtidigt som hon arbetade lika intensivt för legalisering av all narkotika.  

Inte undra på att Margot Wallström har ett tufft jobb med att försöka öka allmänhetens insikt i och förståelse för vad EU söker uppnå i vissa avseenden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0