Döda fåglar, döda galna kor och döda narkomaner

Så var det dags igen. Massiva insatser på snart sagt alla kontinenter för att förhindra spridning och ytterligare dödsfall till följd av det så kallade 'fågelviruset'. I målande beskrivningar berättar snart sagt alla medier om extraordinära åtgärder, 'undantagstillstånd' på Rügen i Tyskland, krismöten hos myndigheter och i regeringar, och hur vi bäst skyddar oss.

I dagens tidningar kan vi läsa att SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) mobiliserar bevakningen på sydkusten, i Skåne och Blekinge, men också på såväl väst- som ostkust. Kustbevakningen uppmanas vara vaksam på fynd av döda fåglar och ornitologer har ombetts bidra till upptäckt av eventuellt smittade djur.

När galna-ko-sjukan grasserade som värst fanns det heller ingen hejd på vilka extraordinära insatser som ansågs nödvändiga för att komma tillrätta med problemet - hitta smittkällan, isolera sjuka djur och se till att inte fler smittades. EU hade krismöte, djurproducenter samarbetade och t ex på Irland bevakades gränsen mellan Nordirland och republiken noga för att inte smittan skulle spridas. Om du av en händelse var ute och flög då 'sjukan ' grasserade som värst så kanske du var med om att dina skor fick passera desinficeringsbad i försök att ta kål på eventuell smitta.

Är det något fel på allt detta? Inte alls. Att göra massiva insatser av internationell karaktär för att bekämpa allvarliga, smittsamma sjukdomar är inte bara bra - det är nödvändigt.

Med tanke på den globala spridningen av narkomani och de enorma lidanden som förknippas med missbruket av narkotika, ett mycket stort antal drogrelaterade dödsfall och en grov, organiserad brottslighet som frodas i sådan omfattning att narkotikahandeln i dag uppskattas vara världens näst största industri (efter vapenhandeln), kan det ju tyckas besynnerligt att antalet redan döda narkomaner och de som är på god väg åt samma håll inte får på långt när sådan uppmärksamhet som en irländsk filé eller en 'döende svan'.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0