Stöd till alkohol- och drogförebyggande insatser

Regeringen har beslutat att bevilja drygt 37,5 miljoner kronor som stöd till olika alkohol- och drogförebyggande insatser, meddelar Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Följande verksamheter har tilldelats stöd:

Statens Folkhälsoinstitut - Riskbruksprojektet
11 miljoner tilldelas Statens Folkhälsoinstitut (FHI) inom ramen för Riskbruksprojektet, för dess verksamhet under år 2007. Riskbruksprojektets syfte är att primärvårdens, sjukhusens och företagshälsovårdens läkare och sjuksköterskor skall öka sin uppmärksamhet på att alkoholkonsumtionen kan vara en av orsakerna bakom de hälsoproblem som patienterna söker för. Under 2007 kommer projektet också att rikta sin verksamhet mot sjukhusen, förstärka insatserna till familjeläkarna och intensifiera arbetet som riktas till sjuksköterskor inom barnhälsovården och vårdcentralerna. En särskild satsning på företagshälsovårdens läkare kommer att genomföras, liksom utbildningarna till övriga personalgrupper inom företagshälsovården.

Statens Folkhälsoinstitut - SOMRA(Samtalet om riskbruk av alkohol)
Drygt en halv miljon kronor tilldelas Statens Folkhälsoinstitut för utveckling av den webbaserade utbildningen SOMRA (Samtalet om riskbruk av alkohol). Projektet syftar till att utbilda primär- och företagshälsovårdspersonal i att lära ut och sprida kortare tillämpningar av motiverande samtal. Projektet skall även erbjuda grundutbildning i motiverande samtal för att kunna utbilda lärare. Målsättningen är att den webbaserade utbildningen skall komma att användas som en del i implementeringsprocessen och för att vidmakthålla arbetsmetoden motiverande samtal. Den skall ge kunskap om och erbjuda utveckling och träning i motiverande samtal, med fokus på arbetet med riskbruk av alkohol.

Statens Folkhälsoinstitut - Ansvarsfull alkoholservering
1,45 miljoner kronor har tilldelas Statens Folkhälsoinstitut (FHI) för spridning av arbetsmetoden "Ansvarsfull alkoholservering". Arbetsmetoden Ansvarsfull alkoholserverings mål är att förebygga och minska alkoholrelaterat våld på krogen. Detta sker genom att förebygga och/eller minska alkoholservering till berusade personer, samt att motverka att underåriga gäster serveras alkohol på krogen. FHI skall stärka länsstyrelserna som tillsynsmyndig gentemot kommunerna. De skall handleda och utbilda samtliga länsstyrelsers projektledare och målet är att arbetsmetoden skall integreras i länets respektive kommunens ordinarie verksamhet. FHI skall samarbeta med kommunernas tillståndsmyndighet, Polismyndigheten, länsstyrelsen, restaurangbranschen, Systembolaget och STAD-programmet på Beroendecentrum i Stockholm.

Stockholms Universitets Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD)- Månatliga alkohol- och tobakskonsumtionsundersökningar
Drygt 4 miljoner kronor tilldelas SoRAD (Stockholms Universitets Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) för att fortsätta arbetet med månatliga mätningar av svenska folkets alkohol- och tobaksvanor under år 2007.

Samtliga länsstyrelser - Länssamordnare
Drygt 11,8 miljoner kronor har fördelats till det fortsatta arbetet med  länssamordnare i samtliga län med övergripande uppgifter att förebygga alkohol- och drogskador. Länssamordnarens övergripande uppgift skall vara att implementera den nationella handlingsplanen för att förebygga alkohol- och drogskador i länet.  Samtliga länsstyrelser har beviljats medel för detta ändamål under år 2007. Länsstyrelsernas egna insatser, inom ramen för projektet med länssamordning, skall minst motsvara det av regeringen beviljade bidragsbeloppet.

Samtliga länsstyrelser - Ansvarsfull alkoholservering
Drygt 8,6 miljoner kronor har tillförts länsstyrelser för att förstärka arbetet inom ramen för projektet Ansvarsfull alkoholservering i samarbete med Statens Folkhälsoinstitut.  Samtliga län har beretts möjlighet att söka projektmedel inför nästa år. En länsstyrelse bedömde att de kunde använda delar av innevarande års pengar i början av nästa år och kommer att återkomma med ansökningar. Ett län har valt att inte söka några projektmedel. De övriga har tilldelats medel för hela nästa år.

Exakta belopp till olika alkohol- och drogförebyggande insatser:
Riskbruksprojektet              11 000 000 kr
SOMRA                            565 200 kr
Ansvarsfull alkoholservering    1 450 000 kr
SoRAD                            4 070 000 kr
Länssamordnare                   11 858 400 kr
Ansvarsfull alkoholservering    8 640 000 kr

Total satsning                  37 583 600 kr

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0