Regeringen tar fram strategi mot hemlösheten

Hemlösheten ökar och så många som 17 500 personer saknar ett eget hem. Vräkningarna blir fler och ofta finns det barn med i bilden. Regeringen tar nu fram en strategi mot hemlösheten som ska presenteras i slutet av januari. Som ett första steg i arbetet träffar jag idag en mängd olika organisationer, däribland företrädare för de hemlösas förening, de som arbetar med hemlösa och även myndigheter och andra berörda aktörer," säger Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

Bland de organisationer som statsrådet träffade idag finns Stockholms stadsmission, Frälsningsarmén, Föreningen Stockholms hemlösa, Forum för frivilligt socialt arbete, Hyresgästföreningen, SABO, tidningen Situation Stockholm, företrädare för Stockholms stad, Barnombudsmannen, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Kronofogdemyndigheten, Konsumentverket, med flera.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Under en mätvecka år 2005 var 17 800 personer hemlösa. Fem procent av dessa sover ute. 15 procent bodde på härbärge, elva procent på institution eller stödboende som planerades att skrivas ut inom tre månader och 37 procent utan planerad utskrivning inom tre månader. De som bodde tillfälligt någonstans eller var kontraktslösa hos anhöriga utgjorde 26 procent, där ingick även inneboende eller andrahandskontrakt som är kortare än tre månader.

Vräkningarna ökar och cirka 1000 barn drabbas av vräkning varje år. En strategi mot hemlösheten måste innehålla åtgärder som minskar antalet vräkningar och framför allt en lösning som gör att barn inte hamnar i en hemlös situation.

Regeringen höjer ambitionsnivån när det gäller att motverka hemlösheten. Regeringen satsar 66 miljoner 2007 och 2008 för framförallt lokalt utvecklingsarbete. 100 miljoner kronor satsas för att underlätta för ungdomar och andra svaga grupper att komma in på bostadsmarknaden. Men ekonomiska medel räcker inte, det måste också finnas ett konkret tillvägagångssätt för hur hemlösheten ska kunna bekämpas. Det behövs klara mål som tydliggör ansvardelningen när det gäller nationella, regionala eller lokala insatser. Därför kommer en strategi mot hemlösheten att arbetas fram och presenteras i slutet av januari, säger Maria Larsson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0