Regeringen satsar på barn- och ungdomspsykiatrin

”Barn- och ungdomspsykiatrin behöver förstärkningar i närtid. Ökningen av barn och ungdomars psykiska ohälsa är alarmerande. Regeringen prioriterar därför åtgärder inom tre specifika områden. Det gäller en utökad vårdgaranti för barn och unga, inrättandet av ett nationellt kunskapscentrum för barn och unga som löper risk att drabbas av svårare psykisk ohälsa och en satsning på baspersonalens kompetens.” Det sa socialminister Göran Hägglund när han talade på konferensen ’Ambition och ansvar, arrangerad av Nationell psykiatrisamordning och Socialstyrelsen på onsdagen.

Några av de konkreta satsningar som kommer att genomföras det kommande året:

1. Vårdgaranti för barn och unga
Den nationella vårdgarantin utökas för att barn och ungdomar skall garanteras att snabbare komma i kontakt med vården. Barn och ungdomar ska genom vårdgarantin garanteras möjlighet till utredning inom maximalt 30 dagar samt behandling efter ytterligare 30 dagar, jämfört med 90 dagar som är gällande idag.

2. Inrättandet av ett Nationellt kunskapscentrum för tidiga insatser till barn och unga som löper risk att drabbas av svårare psykisk ohälsa
Regeringen anser att det nationella kunskapscentrumets uppgift skall vara - inom ramen för Socialstyrelsens uppdrag och finansiering - att samla, koordinera och föra ut kunskap och vetenskap för att identifiera, förebygga, ge tidigt stöd och behandla barn och unga som riskerar att utveckla psykiska problem.

3. Satsning på baspersonalens kompetens
Det behövs en satsning på kompetenshöjning när det gäller baspersonalen inom landstingens och kommunernas verksamheter för personer med psykisk sjukdom eller psykiskt funktionshinder.

Inom äldreomsorgen finns ett kompetensutvecklingsprogram för att stimulera fortbildning av personal, Kompetensstegen. Ett liknande program skulle kunna tas fram för t.ex. mentalskötare och kommunal omsorgspersonal. En sådan satsning är särskild viktig med hänsyn till att den utveckling mot psykiatrisk öppenvård, som har pågått under många år, innebär att personer med svår psykiatrisk problematik ges vård och stöd och service i hemmet eller i särskilt boende.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0