Domstolen ska besluta om utvisning av personer med rättspsykiatrisk vård

"Regeringen föreslår att förvaltningsdomstolarna ska avgöra när vården ska upphöra för en person som överlämnats till rättspsykiatrisk vård och sedan ska utvisas. Idag kan dessa personer utvisas så snart den ansvarige läkaren anser att personen är frisk nog att transporteras till utvisningslandet. Det är inte ett bra system, varken med tanke på personen som ska utvisas eller dess omgivning."

Det säger socialminister Göran Hägglund (kd) med anledning av regeringens beslut om en lagrådsremiss, gällande ändringar i lagen om rättspsykiatrisk vård och i utlänningslagen.

Idag är det förvaltningsdomstolarna som beslutar att vården skall upphöra för personer som har överlämnats till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Domstolen gör en bedömning om personen t ex riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet och det därför krävs längre vård. Detta gäller dock inte om personen också ska utvisas ur Sverige. Då kan personen utvisas så snart han eller hon bedöms vara frisk nog att transporteras till ursprungslandet - och i och med utvisningen upphör också vården.

I en lagrådsremiss föreslås nu att förvaltningsdomstolarna ska fatta beslutet om att vården ska upphöra även för personer som ska utvisas. Domstolen måste då bland annat ta ställning till återfallsrisken. Först när domstolen har beslutat att vården ska upphöra kan personen utvisas.

"Det här är ofta personer som begått allvarliga brott och som mår mycket dåligt. Om vi utvisar dem så fort de är friska nog att sättas på ett flygplan kan de komma att utsätta både sig själva och andra för fara. Vi måste se till att de får vård så länge som de behöver," säger Göran Hägglund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0