Uppsala får nationellt kunskapscentrum om mäns våld mot kvinnor

Regeringen har den 3 augusti fattat beslut om en förordning om nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor. Ett nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor inrättas vid Uppsala universitet som en inrättning för särskilda uppgifter från och med den 1 oktober 2006.

Bakgrund
Utredningen Nytt nationellt kunskapscentrum - ombildning av RKC (SOU 2004:117) har föreslagit att Rikskvinnocentrum (RKC) skall ombildas till ett nationellt kunskapscentrum om mäns våld mot kvinnor.

RKC har bedrivit verksamhet för kvinnor som våldtagits och misshandlats sedan 1994. RKC var först en enhet inom kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset men är sedan 2001 en egen klinik vid sjukhuset. RKC har ett nära samarbete med Uppsala universitet.

RKC har hittills haft tre huvuduppgifter: klinisk verksamhet inklusive utvecklandet av metoder för denna, utbildning och information samt forskning. RKC har främst finansierats av landstinget i Uppsala län och via medel anvisade till Socialstyrelsen. Även Uppsala universitet har skjutit till medel för utbildning och forskning.

Nationellt kunskapscentrum (NKC)
Den 29 augusti 2005 tecknades en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna om bland annat ett nytt nationellt kunskapscentrum. Cirka 16 miljoner kronor per år skall avsättas för verksamheten.

Centrets uppgifter
NKC skall med ett rikstäckande perspektiv ha till uppgift att:

- sprida kunskap om och utveckla metoder för bemötande och omhjändertagande av kvinnor som har misshandlats eller våldtagits,

- sprida kunskap och information om mäns våld mot kvinnor

- i samråd med Uppsala universitet bedriva utbildning om mäns våld mot kvinnor (sådan utbildning som inte omfattas av bestämmelserna i högskolelagen)

- följa, sammanställa och sprida forskningsresultat och analysera behovet av forskning inom området mäns våld mot kvinnor,

- bedriva forskning med anknytning till den kliniska verksamheten inom området mäns våld mot kvinnor

- vara ett stöd för myndigheter och organisationer i frågor om mäns våld mot kvinnor och därvid särskilt stödja myndigheterna i deras metodutvecklingsarbete och verka för en effektiv samverkan mellan berörda myndigheter och organisationer

- erbjuda stöd till våldsutsatta kvinnor och deras närstående.

Organisation
NKC skall ledas av en styrelse bestående av en ordförande och minst sex andra ledamöter. Ordförande och två andra ledamöter skall utses av regeringen. Öviga ledamöter utses av Uppsala universitet varav en efter förslag av landstinget i Uppsala län. NKC skall ledas av en föreståndare som utses av universitetet efter förslag från centrumets styrelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0