Stoppa fotbollshuliganerna!

"Det är tragiskt att alla som älskar fotboll ska behöva bevittna hur kriminella huliganer förvandlar en idrottsarena till ett slagfält", säger Johan Pehrson (fp), ordförande i justitieutskottet, med anledning av kalabaliken på Söderstadion i Stockholm igår kväll.   
 
"Hittills har endast en handfull personer portförbjudits till arenorna med hjälp av lagen om tillträdesförbud. Både polisen och fotbollsklubbarna har information om vilka som inte bör komma in på matcherna. Men mycket av informationen som klubbarna behöver för att ansöka om tillträdesförbud, får polisen inte lämna ut. Därför måste polisen själva få ansöka om tillträdesförbud så att fler våldsverkare stoppas i tid. Dessutom är det rimligt att även ungdomar som inte är straffmyndiga, d v s under 15 år, får portförbjudas från arenorna, om de misstänks för att befinna sig i huliganmiljöer." 
 
"Åklagarna ska kunna utfärda tillfälliga förbud så att klubbarna snabbt kan portförbjuda våldsamma personer, även om frågan inte är slutligt avgjord. Det behövs även en skärpning av straffet för överträdelse av tillträdesförbud så att den som bryter mot förbudet kan gripas och häktas." 
 
"De som bär skulden för kvällens våldsamheter har gladeligen låtit sig exponeras i direktsändning i TV och det borde finnas goda möjligheter att ställa dem till svars för våldet och sitt förakt för fotbollen. De bör också rimligen åläggas ekonomiskt ansvar för de skador de åsamkat", säger Johan Pehrson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0