Regeringen satsar 13,5 miljoner kronor på insatser för att förebygga alkohol och droger inom arbetslivet

Regeringen har idag beviljat parterna på arbetsmarknaden - LO, TCO, Saco, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarverket - 10,5 miljoner kronor för att genomföra utbildningsinsatser för 5 000 personer om alkohol- och drogförebyggande arbete.  Målgrupp är chefer och skyddsombud.

Utbildningen ska stimulera ingångsättandet av alkohol- och drogförebyggande arbete på de egna arbetsplatserna.

Utbildningsinsatserna ska ske mellan hösten 2006 och våren 2007.

Regeringen har också beslutat att tilldela 3 miljoner kronor till Statens Folkhälsoinstituts s.k. Riskbruksprojekt. Pengarna ska användas till att höja kompetensen inom företagshälsovården när det gäller riskerna med alkohol.

Mellan 15 och 30 procent av sjukskrivningarna anses vara alkoholrelaterade.  Att arbeta alkohol- eller drogpåverkad ökar dessutom riskerna för arbetsplatsolyckor mycket påtagligt.

"Insatser på arbetsplatser betyder mycket för att hjälpa människor ur ett missbruk, och bidrar också till att minska riskerna för att fler ska få problem av sitt drickande. Dessutom leder det till färre sjukskrivningsdagar och tryggare arbetsplatser," säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0