Organiserad brottslighet i Kanada

The Criminal Intelligence Service i Kanada har nu publicerat rapporten ’2006 Annual Report on Organized Crime in Canada’. 

Av rapporten framgår att det i Kanada finns närmare 800 grupperingar som ägnar sig åt organiserad brottslighet och det är inte längre enbart kanadensiska storstäder som drabbas av den organiserade brottsligheten. 

Några slutsatser från rapporten: 

Den organiserade brottslighetens struktur
Det finns ingen dominerande struktur när det gäller den organiserade brottsligheten i landet. Strukturerna varierar – från hierarkiska grupperingar, t ex motorcykelgäng – OMG (Outlaw Motorcycle Gangs) till löst sammansatta grupper där verksamheten styrs av enskilda personer. 

Den organiserade brottslighetens kapacitet
Den kriminella kapaciteten inom de olika grupperna varierar. Grupper med hög kapacitet utgörs bland annat av asiatiska kriminella grupper i British Columbia (B.C.) och södra Ontario, en del italienska kriminella grupperingar i Ontario och Quebec, vissa Hells Angels-avdelningar i B.C., Ontario och Quebec och utöver detta flera självständiga grupperingar utspridda över hela landet.

Grupperingar med lägre kapacitet är ofta mer synliga än de med högre kapacitet och använder dessutom mer synligt våld, som ofta utgör en risk för allmänheten. 

Penningtvätt
Enligt the International Monetary Fund tvättas årligen mellan 22-55 miljarder dollar i Kanada. För genomförande av omfattande penningtvättverksamhet engageras ofta professionella ekonomer och flitig användning av växlingskontor och skalbolag förekommer. 

Organiserad brottslighet och narkotika
Omkring 80 procent av Kanadas identifierade kriminella grupperingar ägnar sig åt narkotikarelaterad brottslighet och av dessa ägnar sig ett mindre antal kriminella grupperingar åt odling av marijuana, framställning av narkotika, import av narkotika och omfattande distribution av narkotika. Marijuana är den drog som används mest i Kanada och som dessutom produceras mest inom landet, främst i B.C., Ontario och Quebec.

Det finns stor efterfrågan på kokain, än så länge främst i storstadsområden. Kokainet smugglas antingen direkt från de länder i Sydamerika där kokainet produceras eller via transitländer i Karibien, via Mexico eller USA.

Heroin smugglas till Kanada från producentländer i sydost- och Sydvästasien och Sydamerika. De grupper som sköter den här sortens verksamhet har ofta nära kulturella- och/eller familjeband.

Produktion och distribution av metamfetamin märks speciellt ibland annat B.C.

Ecstasy framställs i ökad omfattning i Kanada och smugglas sedan till bland annat USA, Japan och Australien. 

Ekonomisk brottslighet riktad mot enskilda individer och företag
De kriminella grupperna fortsätter i ökad omfattning att stjäla finansiell information från enskilda individer och företag för att den vägen komma åt pengar. Detta sker på en mängd olika sätt –manipulering av kortläsare i butiker, intrång i företagens databaser, eller genom köp av ’tjänster’ på svarta marknaden som säljer stulen information.

Enligt the Canadian Bankers Association resulterade kontokortsbedrägerier under 2005 i förluster på 201 miljoner dollar. 

Människohandel
Smuggling av människor och människohandel förekommer men i liten utsträckning vid en internationell jämförelse. 

Stölder av fordon
Varje år stjäls omkring 170,000 fordon i Kanada. Enligt the Insurance Bureau of Canada hittas cirka 70% av de stulna fordonen, men bilar av mer exklusiva märken försvinner ofta ur landet i containrar, som skeppas ut från hamnarna i Vancouver, Montreal och Halifax. 

Kriminella gatugäng
En stor del av rapporten ägnas åt Kanadas kriminella gatugäng, som man idag menar utgör en växande del av landets organiserade brottslighet. I Kanada består de kriminella gatugängen oftast av unga män i åldern 20-30 år med likartad etnisk bakgrund och specifika kännetecken för den egna gruppen, t ex tatueringar, klädsel, inträdesritualer mm.

Toronto är en knutpunkt för landets kriminella gatugäng där omkring 80 av de strax över 300 hittills kända gatugängen är verksamma. Kriminella gatugäng finns i idag i stort sett över hela landet.

De strax över 300 kända gatugängen uppskattas ha cirka 11,000 medlemmar. 

Den intresserade kan läsa hela rapporten här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0