Effekter av hög THC-halt i cannabisprodukter

En holländsk studie. 'A double-blind, randomized, placebo-controlled, cross-over study on the pharmacokinetics and effects of cannabis', innehåller intressant information om mätningar av THC-halten i holländsk marijuana, sk nederwiet.

Systematiska mätningar av THC-koncentrationen i nederwiet från holländska s k. coffee shops avslöjar att den genomsnittliga THC-koncentrationen har ökat stadigt från ca 8,6% i december 1999-januari 2000 till 17,7% i december 2004-januari 2005.

Enligt Korf (Korf DJ, Wouters M, Benschop A och Ginkel van Sterke wiet. Blow gedrag, schadelijkheid en afhankelijkheid van cannabis. 2004. Amsterdam, Nederländerna, Rozenberg Publishers) finns det olika sätt att röka cannabis. Den grupp som förmodligen ställs inför de största riskerna, enligt rapporten, är relativt unga cannabisrökare som eftersträvar den högsta känslan av berusning. Dom begränsar inte sin konsumtion, har en tendens att dra djupa halsbloss och röker hela 'jointen' själva. I åldrarna 15-35 är aktuellt bruk av cannabis i Nederländerna särskilt högt, 11,8%.

De som ingår i den aktuella studien, vuxna cannabisrökare i åldern 18-45 år representerar rökare som strävar efter att uppnå en 'stabil' känsla av att vara 'hög' och med måttliga psykedeliska och avslappnande effekter. Enligt rapporten delar dom ofta 'jointen' med andra.

Enligt den holländska rapporten medför rökning av cannabis som innehåller högre THC-halt en dosrelaterad ökning av fysiska effekter (ökad hjärtverksamhet och minskat blodtryck) och psykomotoriska effekter (långsammare reaktionsförmåga, fler misstag i samband med tester, försämrad motorisk kontroll och ökad dåsighet).

Cannabis från andra länder än Nederländerna, i huvudsak producerad utomhus, innehåller i genomsnitt 5,5% THC säger man i rapporten. En anledning till ökad oro i Nederländerna är utvecklingen av hydroponiska tekniker för odling av cannabis inomhus. Denna odlingsmetod har gett en ökning av THC-halten i nederwiet. Under åren 2000-2005 har den uppmätta THC-halten ökat med nästan 100%, från 16% till nästan 30%.

Du kan läsa hela rapporten (på engelska) här.

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Backis

Detta med mkt THC halt är något brukaren lär sig med tiden, det stora massan av rökare eftersträvar inte att bli tokigt höga.. Med cannabis med hög THC halt behöver man altså dra i sig mindre mängd farliga ämnen i lungorna.. Sen så vet jag att många Hollandare köper svagare gräs, på samma sätt som vi svenskar öl och inte köper sprit bara för det finns tillgängligt..
Sen så har Holländrna personal i Coffeshopsen som ger tips och trix hur man skall gå tillväga för hanterning av starkt gräs för nybörjare.. Var finns den undervisningen i Sverige?

2006-08-21 @ 15:22:06
Postat av: Torgny Peterson

Hej Backis!
Oavsett THC-halt drar du i dig ett flertal onyttiga ämnen om du röker cannabis.

Beträffande "undervisningen i Sverige" har vi ingen sådan av det enkla skälet att hela hanteringen är illegal.

2006-08-21 @ 16:05:55
Postat av: Orolig

Paradoksalt nog kan rökning av starkare cannabis vara positivt eftersom man inte behöver röka lika mycket.

2007-02-11 @ 23:48:29
Postat av: Torgny Peterson

Också en synpunkt som dessvärre inte gör rökning av cannabis till något mer rekommendabelt företag.

2007-02-12 @ 07:23:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0