Äldre kvinnors missbruk ett glömt problem

"Äldre kvinnors missbruk av läkemedel och alkohol är ett glömt problem!" Det säger Barbro Westerholm (fp), riksdagskandidat från Stockholm, med anledning av IOGT/NTO:s utfrågning av de politiska partierna om alkohol- och narkotikapolitik idag.


"Kvinnor köper med ökande ålder i betydligt högre utsträckning än män ut recept på beroendeframkallande läkemedel. När det gäller alkohol visar Socialstyrelsens statistik att fler äldre kvinnor än förut söker vård på grund av alkoholrelaterade diagnoser, t.ex. leverskada.
Även bland änkor har missbruket ökat. En studie visar att nästan en tredjedel av alla änkor tar till alkohol för att lindra sorgen. Det är en kraftig ökning jämfört med för tio år sedan. Ett samband mellan alkoholbruk och lugnande läkemedel fanns också i änkestudien: änkor som tar alkohol för att lindra sorgen tycks också ta lugnande mediciner."


"I länder som Kanada, USA och Frankrike är intresset helt annat för äldre kvinnors beroendeproblematik än i Sverige. Där har man också utarbetat program för hur man bäst hjälper äldre kvinnor med alkohol- och läkemedelsproblem, något som vi saknar i Sverige. Vi saknar också kunskap om vad som ligger bakom utveckling av beroenden i högre åldrar. Det är hög tid att vi skaffar oss den kunskapen", säger Barbro Westerholm (fp).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0