ADHD och amfetamin till fångar - nya avslöjanden om Norrtäljeprojektet

ADHD-projektet på Norrtäljeanstalten fick underkänt av både Läkemedelsverket och etikprövningsnämnden. Det var oetiskt och ovetenskapligt. En närmare titt i de dokument som drogprojektet grundas på avslöjar än mer om det vansinniga experimentet.

I mängder av tidningsartiklar har det under de sista åren dykt upp påståenden om att "forskning visar" att många fångar och missbrukare "har ADHD."

Hur denna "forskning" går till och vad den grundas på har vi inte fått veta, men vi får en bra uppfattning om hur det faktiskt går till i dokumenten om Norrtäljeprojektet - ett projekt där de runt 250 fångarna på Norrtäljeanstalten skulle preliminärundersökas för ADHD och där 30-40 av dem (skrivna i Stockholm) skulle väljas ut för amfetaminbehandling med preparatet Concerta.

Hur många fångar skulle inte känna igen sig om de fick höra att ADHD innebär att: man har svårt att planera sin tillvaro, komma i tid, sköta sin ekonomi och hålla ordning; och att humör och känslor kan vara svåra att styra?

Finns det någon enda fånge som tycker att motsatsen stämmer in på det liv de fört utanför fängelsemurarna: lätt att planera sin tillvaro, lätt att komma i tid, inga problem med att sköta sin ekonomi eller hålla ordning, eller med att ha humör och känslor under kontroll?

Och finns det någon enda människa överhuvudtaget som inte tycker sig ha en släng av ADHD om det får veta att "tillståndet" bland annat innebär: "Ibland kan det vara ganska lätt att koncentrera sig, t ex om man gör något som känns roligt och stimulerande. Men det kan vara mycket svårare att göra saker som uppfattas som tråkiga och enformiga." Vem kan inte skriva under på att det är mycket svårare att göra saker som är tråkiga och enformiga än saker som är roliga? (I den neuropsykiatriska världen är alltså detta ett "symtom".)

Och vad skulle man som fånge tycka om man efter denna information om vad ADHD innebär också får veta att "Risken att hamna i missbruk och kriminalitet är ökad hos en del personer med obehandlad ADHD?"

Med andra ord - en sådan beskrivning skulle fånga in i stort sett alla som inte "givits möjlighet att få en diagnos tidigare" (som det heter med neuropsykiatriskt språkbruk).

Det här är inget skämt, inget försök till humoristisk omskrivning av den neuropsykiatriska informationen om vad ADHD innebär - det ÄR den beskrivning av ADHD "i vardagen" som psykiatrikerna i projektet vill ge de intagna på Norrtäljeanstalten, skriver Janne Larsson

Du kan läsa mer om nya avslöjanden om Norrtäljeprojektet här.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Två saker:

1. Att göra en utredning om adhd är betydligt mer omfattande än vad du beskriver i din text.

2. Det finns strikta restriktioner om utskrivning av concerta och liknande medicin. Dels måste läkaren ha en särskild licens och dels måste patienten genomgått en adhd-utredning och fått diagnosen.

Inget som görs på en kafferast precis...

2007-01-31 @ 18:05:02
Postat av: camilla

det här var nog det mest fördomsfulla jag har läst i hela mitt liv. om du någonsin hade träffat en vuxen person med adhd hade du förstått problematiken. och att det är så otroligt kontrooversiellt med concerta är bara fånigt; om du skulle svälja hela burken med en gång skulle dosen ändå vara för liten för att du skulle få det där ruset. dosen centralstimulantia är ytterst modest.

2007-05-16 @ 20:40:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0