Utredning föreslår ny lag om riksdagsledamöternas ekonomiska register

På riksdagsstyrelsens uppdrag har justitierådet Per Virdesten sett över lagen om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen. Utredningen överlämnar i dag sitt betänkande: Registrering av riksdagsledamöternas åtaganden och ekonomiska intressen (2005/06:URF4) till riksdagen.
 
Utredningen föreslår att registreringen ska regleras i en ny lag. Enligt denna ska vissa uppgifter antecknas i registret av riksdagsförvaltningen utan medverkan av riksdagsledamöterna. Dessa uppgifter hämtas direkt från andra register hos VPC, Skatteverket och Bolagsverket. Detta gäller uppgifter om dels innehav av finansiella instrument (aktier i avstämningsbolag m.m.), dels innehav av andra delägarrätter i juridiska personer som t.ex. andelar i investeringsfonder (aktiefonder), dels styrelseuppdrag i bland annat aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar, dels uppdrag som revisor i aktiebolag.
 
Utöver de uppgifter som förs in i registret av riksdagsförvaltningen ska varje ledamot själv till registret anmäla sådana övriga uppgifter om åtaganden och ekonomiska intressen som enligt ledamotens bedömning omfattas av ett befogat allmänt intresse.
 
För att bland annat bättre uppnå syftet med registret anser utredningen att övervägande skäl talar för att registreringen, som i dag är frivillig, görs obligatorisk för samtliga ledamöter.
 
Utredningen kommer även med förslag till hur den praktiska hanteringen av registret kan förenklas och hur informationen till ledamöterna om registret kan förbättras.
  
Läs också
Registrering av riksdagsledamöternas åtaganden och ekonomiska intressen, 2005/06:URF4

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0