Stäng alla knarksajter på Internet - nationella och internationella

I Svenska Dagbladet idag hittar du rubriken ’Svenska politiker vill stänga knarksajt’ där representanter för nästan samtliga politiska partier ställer sig positiva till att släcka ner de sajter på Internet som säljer narkotika. Mycket bra förslag, som politiker borde väckt och arbetat för att genomföra betydligt tidigare.

Ska ett sådant förslag ha den minsta effekt är det dock ingenting som kan ske på nationell basis. Avsedd effekt kräver internationell samordning, vilket ingalunda är någon orimlighet. Att sälja narkotika är förbjudet i lag i de allra flesta länder. Att det sedan finns rättshaverister som i skydd av idéer om mänskliga rättigheter, tryckfrihet etc anser sig stå över lagstiftningen är symptomatiskt och väl i samklang med deras begränsade utsikt, karakteriserad av begränsad insikt.

Att sälja narkotika ska inte i något enda avseende betraktas som ett utslag av yttrandefrihet eller mänsklig rättighet.

Via FN:s UNODC och FN:s narkotikakontrollorgan INCB kan en diskussion med fördel tas upp omgående för att sedan introduceras på global nivå i samband med UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on Drugs) För att få ett grepp om den illegala ekonomins omfattning när det gäller narkotika och verksamheten på Internet finns en mängd organ med specialkunskaper att tillgå.

När det gäller barnpornografi har det internationella samarbetet utökats avsevärt och flera lyckade operationer har resulterat i effektiva ingripanden. Globalt samarbete och åtgärder mot penningtvätt är ett annat exempel där vi börjar se små, små framgångar.

Att slå mot knarkhandlarna där det känns mest – mot plånboken – kräver gedigna insatser baserade på konsensus och politiska beslut och det torde vara få seriösa politiker, också internationellt, som ställer sig negativa till att krossa narkotikahanteringen.

Att stänga knarksajter på Internet är inget allena saliggörande medel för att lösa narkotikaproblemet men är utan tvekan ett bidrag på vägen för att krossa narkotikahanteringen och dess profitörer.  

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: karl

Det är ju inte narkotika som saluförs på dessa sidorna, utan oklassade droger. Man kan väll inte stänga ner sidor som inte bryter mot lagen?

2006-04-17 @ 13:00:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0