Scopa nuova scopa bene

”Nya kvastar sopar bäst” blir det i svensk översättning och frågan är om den nya kvasten, Prodi, kan sopa rent efter Berlusconi – om nu Prodi vinner det italienska valet som går av stapeln idag. Det definitiva resultatet kommer i morgon och i skrivande stund verkar det som om Prodi intar tätpositionen. Men man kan aldrig vara för säker när det gäller Italien.

I avvaktan på valutgången kanske det kan vara intressant att bättra på kunskaperna om italiensk narkotikapolitik en aning.

Italiens nya narkotikalagstiftning, efter ett förslag presenterat av vice premiärministern Gianfranco Fini, har utsatts för omfattande kritik innan den officiellt började gälla den 27 februari i år.

Den huvudsakliga kritiken riktade sig mot att lagförslaget
  • inte gjorde någon skillnad på det som i flera länder kallas för ’lätta’ droger och ’tunga’ droger
  • kriminaliserade innehavet av små mängder för personligt bruk
  • utvidgade fängelsepåföljderna för drogrelaterade brott
  • införde möjligheter till tvångsvård
För någon vecka sedan, närmare bestämt den 4 april, publicerades information om vilka mängder av olika droger som skulle betraktas som ett brott. De angivna mängderna avser innehållet av den aktiva kemiska ingrediensen hos de olika drogerna.

Den italienska organisationen Fuoriluogo, som knappast kan sägas förespråka en restriktiv narkotikapolitik utan tvärtom arbetar för att åstadkomma en mer tolerant lagstiftning – vilket framgår om du studerar deras hemsida, har gjort en beräkning beträffande gränsvärdena för det som ska utgöra ett brott mot den nya lagen. För cannabis, ecstasy och kokain har organisationen räknat fram följande värden:

  • cannabis – ca 5 gram
  • ecstasy – ca 5 tabletter
  • kokain – ca 1,6 gram
Den som läser italienska hittar den nya lagstiftningen och kommentarer här.

Viss bakgrundsinformation, på engelska, sedd ur Fuoriluogos synvinkel hittar du här.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0