Organisationer uppmanar riksdagsledamöter - "Rösta efter ditt samvete i sprutfrågan!"

Tio företrädare för antidrogorganisationer uppmanar i ett brev till samtliga riksdagsledamöter att de ska rösta efter sitt samvete och inte efter partilinjen när de den här veckan tar ställning till regeringens förslag om att göra sprututbyte lagligt i hela Sverige.

Inom den närmaste tiden kommer Riksdagen att avgöra om det ska bli lagligt att dela ut sprutor till narkomaner i hela Sverige. Denna fråga har debatterats ingående under många år i vårt land. Vi vill peka på att varje riksdagsledamot har ett personligt ansvar och vi vet att detta är en etisk svår och väldigt laddad fråga som har skapat splittring inom nästan alla partier. Därför borde partierna uppmana till fri röstning i denna fråga, det vill säga att varje riksdagsledamot ska rösta efter sitt eget samvete istället för att följa partilinjen.

Här är de fyra argument vi anser är de viktigaste mot att införa sprututbyte i Sverige.
  • Sprutorna skyddar inte mot HIV
  • Vare sig Socialstyrelsens utvärderingar eller den internationella forskningen ger stöd för att sprututbyte i sig skyddar mot HIV-smitta bland injektionsnarkomaner.
  • Sprututbyte leder inte vidare till narkomanvård. Sprututbytesprogrammen i Malmö och Lund har inte visat att deras verksamhet leder till att missbrukarna slussas vidare till vård. Internationella erfarenheter ger samma besked.
  • Sprututbyte räddar inte liv. I Sverige har Skåne de högsta narkotikarelaterade dödstalen trots att man där delat ut sprutor i snart 20 år. I Göteborg, där man inte delar ut sprutor, är dödligheten inte ens hälften så stor.
Regeringen tar stöd av legaliseringsivrare
Som stöd för sitt sprutpositiva förslag hänvisar folkhälsominister Morgan Johansson - i ett svar i Riksdagen den 25 maj 2005 till Chatrine Pålsson (kd) - till en rapport utgiven av WHO, skriven av Alex Wodak. Han är läkare i Australien och arbetar mot FN:s narkotikakonventioner och för legalisering av narkotika. Han har inrättat sprutrum och förespråkar att läkare ska skriva ut heroin till sina missbrukande patienter.

Införandet av sprututbyte är i bästa fall detsamma som en icke-insats mot HIV-spridning bland narkotikamissbrukare. I sämsta fall är det början till en uppluckring av den restriktiva narkotikapolitiken.
I vårt grannland Norge har man i det närmaste gett upp kampen mot narkotikan. Efter många års sprututdelning har man nyligen i Oslo inrättat så kallade sprutrum där missbrukarna kan få hjälp att inta narkotika. Vi är oroade över att Sverige ska gå samma dystra öde till mötes.

Vi anser att narkotikamissbrukarna istället för sprutor borde få hjälp att sluta missbruka narkotika!

Renée Besseling, förbundsordförande, Sveriges Invandrare Mot Narkotika
Ove Rosengren, förbundsordförande, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle
Christer Karlsson, förbundsordförande, Kriminellas Revansch I Samhället
Sofia Modigh, alkohol- och narkotikapolitiskt ansvarig, IOGT-NTO
Gunilla Persson, förbundsordförande, Föräldraföreningen Mot Narkotika
Jörgen Swedenson, förbundsordförande, Svenska Narkomanvårdsförbundet
Owe Ranebäck, förbundssekreterare, Sveriges Blåbandsförbund
Sven Alhbin, ordförande, Svenska Narkotikapolisföreningen
Lars Siggelin, föreståndare, Hassela Gotland
Rolf Bromme, ordförande, Nykterhetsrörelsens Samorganisation i Stockholm

Presskontakt/vidare information:
Christer Karlsson, förbundsordförande, Kriminellas Revansch I Samhället
0704-61 22 45


Kommentarer
Postat av: rbban

Så urbota dumt!! Självklart ska vi ha rena sprutor! inte bara hiv o hepatit som sprids ävenn andra sjukdomar!! I sthlm i vår va det 28 nya hivfall!! I skåne inget vad tror du det beror på?? Sprutbytesprogram så klart! Regeringen har sagt ok, Bara kommuner och landsting e överens! Borde vara lika självklart som säkerhetsbälte!!



Rober

ordförande gotlands brukarförening

2008-05-02 @ 07:35:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback