Ökad kontroll av vapen

Riksdagen debatterade idag ett lagförslag om ökad kontroll av vapen. Förslaget syftar till att förhindra att skjutvapen hamnar på den illegala marknaden och att motverka missbruk av legala vapen. M, fp, kd, c och mp vill att regeringen snabbt återkommer med ett förslag om tillfällig vapenamnesti som innebär att personer som har skjutvapen utan att vara berättigade till det slipper straff om de frivilligt lämnar in vapnen till polisen.

Justitieutskottet föreslår att riksdagen godkänner regeringens lagförslag om ökad kontroll av vapen.

Syftet med förslaget är att förhindra att skjutvapen hamnar på den illegala marknaden, men också till att motverka missbruk, olyckshändelser och brottslig verksamhet med legala vapen.

Förslagen innebär bland annat att polisen ska ha viss rätt att i brottsförebyggande syfte söka efter vapen i fordon, att enskilda personer inte längre ska kunna skrota vapen och att läkare blir skyldiga att anmäla till polisen om en patient av medicinska skäl inte bör inneha vapen. Dessutom ska införseltillstånd inte behövas för att föra in vapen från Danmark, Finland eller Norge i vissa fall och sekretessen i vapenregistret för uppgifter om vapenhandlares namn och adress med mera ska tas bort.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2006.

Riksdagen gav 2005 regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag på tillfällig vapenamnesti (se 2004/05:JuU19).

De borgerliga partierna och Miljöpartiet uppmanar nu regeringen i en gemensam reservation att skynda på arbetet med förslaget. Vapenamnesti innebär att personer som har skjutvapen utan att vara berättigade till det slipper straff om de frivilligt lämnar in sina vapen till polisen.

De borgerliga och Miljöpartiet är i minoritet i utskottet men har majoritet vid omröstningen i kammaren.

Proposition 2005/06:113
Utskottsbetänkande 2005/06:JuU29
Läs mer i Behandling och beslut

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0