Nya befogenheter för brittisk polis

Från och med slutet av mars har brittisk polis fått utökade möjligheter att, drogtesta personer misstänkta för brott. Tester för att konstatera drogmissbruk och krav på deltagande i utredningar för att fastställa omfattningen av en persons missbruk startade redan 1 december 2005 i tre områden – South Yorkshire, Greater Manchester och Nottingham Police Force Areas.

De nya befogenheterna är en del av the Drugs Act 2005 och kommer att användas i de områden som har det högsta antalet drogrelaterade brott.

För första gången kommer således tester att användas för att konstatera förekomst av heroin, crack och kokain. De som uppvisar positiva test åläggs att delta i utredning om drogmissbruk även om de inte senare åtalas. Syftet med utredningen är att avgöra omfattningen av ett eventuellt drogproblem och utifrån detta hjälpa vederbörande till vård och annat stöd.

Den som inte lämnar ett test eller inte medverkar i den utredning som krävs kan bötfällas med belopp upp till 34.000 kronor eller riskerar upp till tre månader i fängelse.

Åtgärderna har beslutats i samråd med polisen och andra myndigheter för att minska drogrelaterad brottslighet genom att styra in missbrukare i behandlingsprogram.

Den brittiska regeringen ’sjösatte’ sin strategi mot droger 1998. Strategin uppdaterades 2002 och en rapport, ’Tackling Drugs. Changing Lives’ publicerades i november 2004.

Sedan oktober 2005 påbörjar varje månad mer än 2000 missbrukare behandling genom the Drug Interventions Programme.

Fakta och statistik

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0