Marijuanarökare riskerar att drabbas av lungsjukdomar 20 år tidigare än rökare av vanliga cigaretter

Marijuanarökare riskerar att drabbas av lungsjukdomar 20 år tidigare än rökare av vanliga cigaretter
Ny forskning från Alfred Hospital i Melbourne, Australien visar att personer som röker marijuana riskerar att drabbas av lungsjukdomar upp till 20 år tidigare än rökare av vanliga cigaretter. Därmed ingalunda sagt att cigarettrökning i något avseende skulle vara nyttigt.

Den aktuella studien visar att patienternas symtom varierar från andnöd till infektioner och att problemen kan uppstå redan i 25-årsåldern.

Enligt professor Matthew Naughton finns det flera skäl till varför problemen börjar så tidigt, varav ett skäl är det sätt på vilket marijuana röks. När man röker en cigarett drar man in röken på ett annat sätt än med marijuana, där det är vanligt med maximalt kraftiga indragningar och att man sedan håller kvar röken i kanske 20 till 30 sekunder. Med tanke på de sorters kemikalier och svampar som kan förekomma i marijuana så är det inte ägnat att förvåna att marijuanarökarna riskerar tidiga lungproblem.

Mer om studien, ’Marijuana lung disease: A case series’, som presenterades vid den årliga konferensen hos The Thoracic Society of Australia and New Zealand i Canberra, 24-29 mars  2006, kan du läsa här.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0