Föräldrar kan begränsa ungdomsfylleri

Enligt en undersökning utförd i samband med norska Sosial- och helsedirektoratets alkoholkampanj ’Våga sätta gränser’ hösten 2005, tror 54 procent av de norska föräldrarna att de kan begränsa barnens alkoholmissbruk.

Avdelningsdirektör Jens Guslund vid Sosial- och helsedirektoratet säger att ”Målet med kampanjen var att sätta fokus på föräldrarnas betydelse som rollmodeller och gränssättare. Detta visar att kampanjens kärnbudskap - att ungdomar behöver vuxna som vågar sätta gränser – har nått fram.”

I två undersökningar genomförda av MMI före (september 2005) och efter (december 2005) kampanjen visar det sig att det har skett ändringar i förhållningssättet på flera områden. Omkring tusen föräldrar deltog i de två undersökningarna. MMI ställde flera frågor kring temat föräldrar som gränssättare. I samtliga frågeställningar finns det en tendens till att föräldrarna har blivit tydligare som gränssättare och att de i större utsträckning inser värdet med att sätta gränser. Så var till exempel 84 procent av föräldrarna eniga om att ”föräldrars information eller uppmaning till barnen kan påverka barnen till att dricka mindre alkohol.” I decemberundersökningen hade den siffran stigit till 89 procent.

Kampanjen ’Våga sätta gränser’ bestod av flera delar där den mest framträdande var en kampanjfilm som visades i TV oktober-november 2005 och på Internet (www.settegrenser.no). Kampanjen bestod också av en lokal del med bland annat diskussionsunderlag vid föräldramöten. Det arbetet pågår fortfarande.

På i stort sett alla frågeställningar sker det en förändring i positiv riktning mellan septemberundersökningen och undersökningen i december.

Några resultat från undersökningen

  • I december höll 70 procent helt eller delvis inte med om att ”ungdomar som får alkohol hemma av föräldrarna lär sig att hantera alkohol bättre än andra ungdomar som inte får sådan servering hemma” mot 63 procent i augusti.
  • 82 procent höll helt eller delvis inte med om att ”ungdomar som får alkohol serverad hemma av föräldrarna dricker mindre ute bland vänner än andra ungdomar” mot 77 procent i augusti.
  • 89 procent höll helt eller delvis inte med om att ”ungdomar som får med alkohol från sina föräldrar hemifrån för att dricka på en fest dricker mindre än andra ungdomar” mot 84 procent i augusti.
  • 89 procent höll helt eller delvis med om att ”föräldrars information eller uppmaningar till barnen kan påverka barnen till att dricka mindre alkohol” mot 84 procent i augusti.
  • 54 procent höll helt eller delvis med om att ”föräldrar kan begränsa barnens alkoholförbrukning genom att förbjuda dom att dricka alkohol” mot 44 procent i augusti.
  • 68 procent höll helt eller delvis med om att ”ungdomar som börjar dricka alkohol tidigt kommer att dricka mer än sina jämnåriga när de blir äldre” mot 63 procent i augusti.
  • 77 procent höll helt eller delvis med om att ”det är acceptabelt att föräldrar dricker alkohol när deras barn under 18 är närvarande” mot 81 procent i augusti.
  • 54 procent svarade att de ofta eller då och då ”kontrollerar om barnet har druckit alkohol när han/hon kommer hem från en fest på lördagskvällen” mot 49 procent i augusti.
  • 28 procent säger att dom aldrig har ”druckit alkohol då deras egna barn under 18 år varit närvarande” mot 19 procent i augusti.
  • 89 procent svarar att dom aldrig ”ensamma har druckit minst en hel flaska vin, fyra halvliters pilsner eller annan alkohol med motsvarande alkoholinnehåll då egna barn under 18 år varit närvarande” mot 84 procent i augusti.

Sosial- och helsedirektoratets fem goda råd till föräldrar lyder som följer:

  1. Sätt tydliga gränser
  2. Ge inte alkohol till ungdomar under 18 år
  3. Tala med andra föräldrar om gemensamma mål och gränser
  4. Tänk igenom dina egna gränser i förhållande till alkohol
  5. Visa att du bryr dig
Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0