Att legalisera narkotika vore ett misstag

Att legalisera narkotika skulle vara ett misstag som vi finge ångra i framtiden. Droger utgör ett allvarligt och kontinuerligt hot och vi gynnar inte framtida generationer genom att avsäga oss våra skyldigheter att hantera frågan på ett förnuftigt sätt.

Att legalisera narkotika är inte svaret. Det finns inget acceptabelt argument att göra farliga ämnen legala till stora sociala och ekonomiska kostnader.

De som förespråkar legalisering menar att det så kallade kriget mot narkotika har förlorats och att fortsätta kriget är slöseri med resurser som kunde användas på ett mer ändamålsenligt sätt.

Ytligt sett är det detta ett attraktivt argument men ett ögonblicks eftertanke avslöjar det bedrägliga i förslaget.

Det finns många frågor att ställa kring legalisering av narkotika.
  • Ska en legalisering omfatta all  narkotika, inklusive ’crack’ och ’ice’, som nu finns i stora mängder i USA och också i London?  
  • Vilka åldersgrupper och vilka människor ska ha tillgång till drogerna?
  • Vem ska leverera narkotikan och kommer det att behövas recept för att få dom?
Den globala detaljhandeln av narkotika uppgår nu uppskattningsvis till 320 miljarder dollar årligen. Den summan är större än bruttonationalprodukten i nästan 90 procent av alla länder. Vinsterna för smugglarna är enorma och de använder vinsterna på sätt som påverkar i stort sett var och en av oss även om vi inte nödvändigtvis är medvetna om det.

De skadliga globala effekterna är betydande. Knarkpengar finansierar organiserad brottslighet och internationell terrorism samtidigt som narkotikan orsakar omfattande hälsoproblem. Mellan 50 och 70 procent av brottsligheten i England är drogrelaterad och Europa importerar 33 procent av världens utbud av narkotika.

Knarkhandlarna prånglar ut falsk information om narkotika för att lura oss att tro att narkotika inte är farligt.
På grund av ovanstående har många övertalats att tro att enda sättet att hantera narkotikaproblemet är att legalisera narkotikan. Genom att göra det, säger legaliersingsförespråkarna, försvinner vinsten ur narkotikahanteringen och smugglarna blir utan jobb. I ett enda slag, sägs det, elimineras kriminaliteten, kontrollerat användande uppnås och narkotikan kan beskattas och skatteintäkterna användas till behandling av missbrukare.

Men de av oss som förespråkar förbud pekar på den enorma ökningen av administrativa kostnader och den utarmning av sjukvården som skulle bli resultatet av en ’avreglering’ av beroendeframkallande och ’sinnesförändrande’ preparat.

Brottsligheten skulle inte reduceras och kostnaderna för rättsväsendet skulle inte minska. Det är rent och skärt nonsens att låtsas att en legalisering av narkotika skulle ta kål på de enormt vinstrika kriminella företag som står för mellan åtta och tio procent av världshandeln – skattefritt.

Det är också dåraktigt att antyda att det egna bruket av narkotika inte skulle åstadkomma ytterligare skador i samhället. Vi behöver bara begrunda de skador alkohol och tobak orsakar. Dessutom resulterar många moderna droger inte bara i berusning utan kan också orsaka hjärnskador, hjärtproblem och skador på andra viktiga kroppsorgan.

Ett annat allvarligt problem som uppstår är att en legalisering av narkotika skulle ge folk intrycket att narkotika inte är särskilt farligt. En legalisering skulle vidare öka tillgängligheten på mycket farliga droger.
Legalisering ska överhuvudtaget inte övervägas eftersom en legalisering oundvikligen skulle skada sårbara, unga människor. Vi skulle också se ett ökat beroende av narkotika och en legalisering skulle inte heller minska drogernas skadliga effekter.

Medicinsk forskning visar regelbundet allvarliga faror förknippade med användning av narkotika. Redan idag har vi en blomstrande affärsverksamhet med smuggling av alkohol och tobak, som båda är legala, och vi skulle se samma utveckling om narkotika legaliserades.

Den organiserade brottsligheten kommer alltid att hitta ett sätt att sälja sina varor billigare och på så sätt ’besegra’ en legal regim och se till att den organiserade brottslighetens vinster fortsätter att öka.

Istället för att legalisera narkotika är det bättre att sjösätta en långvarig och mycket omfattande kampanj mot användning av narkotika och se till att erbjuda vård för de som hamnat i missbruk. Den enda förnuftiga vägen är att göra allt som överhuvudtaget är möjligt för att minska användningen av narkotika, istället för att göra narkotikan mer lättillgänglig.

Ian Oliver
England
Fd polis i 37 år


Kommentarer
Postat av: JimmyNyberg

Det viktiga är nog att komma åt dessa enorma summor av pengar som narkotikan omsätter.Så länge det finns pengar att tjäna kommer någon svag stackare att alltid pröva lyckan inom denna branch.Allt handlar om pengar.

2006-04-20 @ 21:07:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0