Sluta hyckla, sluta hymla om pokerspel på nätet

Nu ska staten driva pokerspel på nätet. Anledningen är att staten, alltså vi, ska kontrollera spelandet, ge inkomster och se till att spelberoendet blir minimalt. Utländska spelbolag, utan moral och etik, ska konkurreras ut med det goda, offentligt ägda, Spelbolaget, som säger sig ha andra utgångspunkter för sin verksamhet, än dom där andra penninghungrande, tveksamma utlänningarna.

Om du stannar upp ett tag – och tänker...Vari ligger skillnaden? Spel som spel, insatser som insatser, vinster som vinster.. eller?

En mängd forskare och andra som jag stött på och har lyssnat till är rörande överens. Ett ökat spelande ökar risken för spelberoende. Ju mer lättillgängligt ett spelande är, eller annan drog för den delen, desto större blir missbruket. Att spelbolag, privata eller offentliga, ”mörkar” detta är ju helt naturligt. Likheterna mellan alkohol och drogmissbruk gällande ”kick” och abstinens är, så vitt jag vet, klarlagda. Lika oetiskt, omoraliskt och okunnigt som när läkare ikläder sig vita ”langarrockar” och förskriver narkotiska preparat till missbrukare, lika skrämmande blir det när Sveriges vice statsminister i triumf ger klartecken till statlig nätpoker. På samma ministers partikongress så var en av parollerna – ”Alla ska med – så enkelt är det bara." Fan tro´t! 

Om denna paroll ska vara mer än just en paroll så måste han nog tänka en gång till!

Han, om någon, borde känna till sambanden.
Han, om någon, borde veta att ungdomar använder datorer och internet i störst omfattning.
Han, om någon, borde veta att unga vuxna runt 20-års åldern är de som löper störst risk att utveckla ett spelberoende.
Han, om någon, borde veta de dynamiska effekterna av en hög ungdomsarbetslöshet, liberalare alkoholpolitik och ett ökat spelande, parat med, ökade klyftor där en stor grupp, allt fattigare ungdomar söker lycka, tillfredställelse och framgångskickar. Allt tillsammans kan få oanade konsekvenser. Han borde veta.

Sverige är inte rustat! De småsmulor av resurser som satsas räcker inte. Alla drabbade, andra initierade och kunniga, behandlingsfolk och ideellt arbetande säger samma sak.

Nej, Sluta hyckla!  Sluta hymla! Det är bättre om ministrar och Svenska spel säger som det är: - Vi vill att svenska folket ska spela mer! Vi vill tjäna pengar på det! Vi vet att detta drabbar en del som utvecklar ett spelberoende, oftast unga vuxna, människor som redan har svårt att hitta plats. Vi skiter inte det. Det är smällar man får ta. Dessutom så ligger det ju nya jobb i potten. Jag lägger mig, vågar inte syna, insatsen är för hög!

Mats Barre


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0